Soorten geothermie
Aardwarmte kan op verschillende manieren gebruikt worden. Het hangt af van de lokale situatie en de gewenste temperaturen.
• Oppervlaktegeothermie (<5m)
Deze is enkel voor heel grote terreinen van toepassing. Er wordt een opvangsysteem met collectoren geïnstalleerd. Hierbij wordt een buis 5 meter onder de oppervlakte begraven. Deze relatief lange buis bevat een vloeistof die de warmte onttrekt en aangesloten is op een warmtepomp.
• Ondiepe geothermie (50-300 m)
Deze oplossing is geschikt voor bijvoorbeeld appartementsgebouwen in de stad. Ze is zeer doeltreffend maar nogal technisch. Concreet houdt dit in dat er verticale boringen van 10 tot 300 meter diep worden uitgevoerd. De buizen met water, die ook aangesloten zijn op een warmtepomp, nemen de ondergronds warmte (of in de zomer koelte) op. Het is dit type geothermie dat KUB aanwendt voor haar woningprojecten (appartementen en groepen woningen). Er wordt wel eerst gemeten hoe diep men moet en kan boren, want dat kan erg verschillen van plaats tot plaats. In de streek rond Waregem is 70 m diepte prima, terwijl men in Kruisem zelfs tot 100 m diepte kan boren. In de streek rond Oudenaarde is slechts 30 m mogelijk, wat te weinig is.
• Diepe geothermie (> 1000 m)
Deze oplossing wordt gebruikt in geval van warmtenetten en centrales om electriciteit op te wekken. Er wordt tot maar liefst 1000 meter en dieper geboord. Hierbij komt oververhitte waterdamp vrij die nodig is voor deze grote installaties.