1. De huurmarkt wordt groter en groter
In vergelijking met onze buurlanden is en blijft Vlaanderen vooral een kopersmarkt. De huurmarkt is hier minder ontwikkeld. Momenteel zitten we met een verhouding van 72% eigenaars versus 28% huurders. Maar daar komt stilaan verandering in. De komende jaren evolueren we richting 65% kopen en 35% huren. In onze grote steden is die tendens al veel vroeger ingezet. Daar is nu zelfs al sprake van 55/45. Dat benadert al sterk de cijfers van onze buurlanden, waar de verhouding eerder op 50/50 ligt.
2. Vooral jongeren doen de huurmarkt groeien
A. Jongeren vinden eigendom minder belangrijk
Studies tonen aan dat het bestedingspatroon van jongeren die hun intrede doen op de arbeidsmarkt, anders is dan pakweg 10 jaar geleden. Hun primaire behoefte is niet meer het bezitten van vastgoed, maar veeleer reizen, hobby’s, vrijetijdsbesteding …
B. De jeugd is minder honkvast
Jonge mensen zijn veel minder kerktorengebonden, waardoor ze makkelijker verhuizen zodra er zich opportuniteiten voordoen. Dat lukt natuurlijk beter als je huurt. Het ‘sparen voor later en voor de kinderen’-principe zit er veel minder in gebakken. Ze willen nù leven en daarna zien ze wel. Ze blijven ook langer thuis bij ‘hotel mama en papa’.
C. Stijgende prijzen en interestvoeten: jongeren kopen minder
Door de prijsstijgingen van woningen en appartementen verkleint de vijver voor wie een eigen woning wil kopen. Vooral jongeren zijn hier de dupe van. Zeker omdat ze ook met hogere interestvoeten zitten. Ze moeten dus vaak tegelijk meer eigen geld inbrengen als startkapitaal én meer afbetalen. Dat is voor velen onbegonnen werk. Zij gaan sneller de huurmarkt op.
D. Algemeen: meer bevolking, meer huisvesting
In de toekomst neemt het aantal gezinnen (en het aantal inwoners tout court) verder toe. Aan goede huisvesting zal er dus altijd nood zijn en de huurmarkt zal niet stilvallen. Vanuit die bredere context bekeken, heb je dus veel opportuniteiten als investeerder. Zoals daarnet gezegd: het zijn vooral jongeren die interessant zijn als doelgroep.