Wie slim is …
Gas is duur en doet zichzelf dus de das om. Bij elektriciteit is het een beetje dubbel. Mensen kunnen enerzijds ontgoocheld zijn over de hoge factuur bij een warmtepomp, maar anderzijds kan men zonnepanelen inschakelen en/of proberen slim met het verbruik om te gaan.
De boosdoener van de hoge factuur is vaak de elektrische (nood)weerstand, die dient om op piekmomenten een extra duw aan de verwarming en aan warm water te geven. Maar die boosts kosten veel en het systeem kent nog andere (dure) nadelen, zoals:
- De warmtepomp kan beslissen om via de weerstand een boost te geven, omdat de temperatuur even 3 graden onder het instelpunt ging. Maar misschien is op dat moment het huis leeg en heeft dat geen zin.
- Om 9 uur ‘s morgens staat het warmwatervat koud omdat iedereen een douche nam en beslist de warmtepomp om een vol vat op te warmen en warm te houden tot de volgende ochtend, terwijl dat water 24u bijna niet gebruikt zal worden.
Op die manier gaat men met de dure weerstand verwarmen in plaats van met de warmtepomp. De slimme oplossing voor dergelijke explosie van kosten is thermostaatmanagement met een bijvoorbeeld een Smart Living Systeem. De volgende acties kunnen daar deel van uitmaken:
- De weerstand afleggen, tenzij voor echte noodsituaties.
- Dynamische nettarieven inschakelen, waarbij de prijs van elektriciteit per uur schommelt. Dit is ingegeven door hernieuwbare energie: is er veel zon of veel wind? Meer aanbod dan vraag doet de prijs zakken.
- Een planning en prognose maken van de behoeftes van de bewoners ogv warmte en sanitair warm water in combinatie met de daluren qua prijzen.
- Het onderhoud van de warmtepomp onder controle houden en zorgen voor een langere levensduur. Het aantal draai-uren is van belang, maar het aantal start-stops heeft een nog veel grotere impact op de levensduur en op de energiefactuur.
Het bos door de bomen
Om de weg te vinden in de complexiteit en om ervoor te zorgen dat de bewoner kan genieten van een energiefactuur die betaalbaar is, kan een zogenaamd ESCo-bedrijf (Energy Service Company) ingeschakeld worden. Zij doen het volledige energiebeheer van een gebouw, gaande van de studie vooraf, het maken van keuzes, het investeren in energiebesparende maatregelen, het energiemanagement, het onderhoud, … En niet onbelangrijk: een ESCo wordt vergoed naarmate de doelstellingen gehaald worden, dus daar zit heel wat uitdaging, ten voordele van het comfort van de bewoner/investeerder en voor een hogere duurzaamheid van het project.
Besluit
We zijn aan het eind gekomen van deze artikelenreeks. KUB behandelt niet alleen de aangehaalde thema’s in een blog. Als projectontwikkelaar, die bezorgd is om de duurzaamheid, de betaalbaarheid, het comfort en de toekomst van bewoners en investeerders, passen we veel zaken heel concreet toe in projecten, zoals Albert & Jerome, Marguerite en Daniël & Zozima.